Przejd� do g��wnej cz�ci strony

Samoloty

Click here for calendarClick here for calendar

Liczba osób
przelot w obie strony

Opcje dodatkowe

Map 24

Nowość

Poszukaj planu miasta

Zaplanuj podróż na wakacje

Autokary

Nowość


Logowanie do biletu

Madera - wyspa winem płynąca

Madera to wspaniała wyspa, którą cechuje niezwykłe bogactwo naturalne. Ale przede wszystkim to stolica jednego z najpopularniejszych - po Porto - portugalskich win, które zachwyca smakiem i aromatem nawet najwybredniejsze podniebienia.

W piwnicach Blandy's, wiodącego producenta wina madera
W piwnicach Blandy's, wiodącego producenta wina madera /materiały promocyjne

Madera to przed wszystkim... madera

To wspaniałe wino, które ma najprawdopodobniej kartagińskie korzenie, produkowane jest od początku XV w. Jest jednym z najbardziej trwałych i długowiecznych win. Początkowo trunek nie wyróżniał się niczym szczególnym, a próby jego przetransportowania na kontynent, zwykle kończyły się fiaskiem - wino psuło się podczas długiego rejsu.

Maderę udało się jednak uratować! Wszystko za sprawą trzciny cukrowej, a właściwie wytwarzanego z niej alkoholu - aguardente. Dodawano go do napoju, co gwarantowało długi okres spożycia. Beczki z maderą z Madery wielokrotnie przebywały szmat drogi aż do portugalskich kolonii w Indiach. Wówczas nosiły nazwę Vinho da roda, czyli " wino drogi powrotnej". Po pewnym czasie zauważono, że długa droga w połączeniu z wysokimi temperaturami panującymi pod pokładem, dokonywały rzeczy niezwykłej. Madera - ze zwykłego napoju, wzmacnianego alkoholem, a używanego głównie jako lekarstwo na powszechny wówczas na statkach szkorbut - przeistoczyła się w niezwykłe wino o wyjątkowym smaku i aromacie.

Wino podbija świat

I tak madera ruszyła na podbój świata i podniebień smakoszy. W Europie swój debiut miała w 1515 r., na dworze króla Franciszka I. Wino sławę zawdzięcza najprawdopodobniej piratom, którzy uzupełniając na wyspie zapasy żywności, zaopatrywali się także w maderę. Później w ręce francuskich rabusiów trafiały nie tylko złote i srebrne kosztowności, ale także i beczki z trunkiem. Sprzedawane na francuskich rynkach wino, zyskiwało na popularności.

Z czasem słodka madera zaczęła robić międzynarodową karierę. W XVII w., zaskarbiło sobie serca mieszkańców portugalskich kolonii w Afryce, Ameryce i Azji. Międzynarodową ekspansję trunku umożliwił także w 1662 r. mariaż córki portugalskiego króla Jana IV, Katarzyny de Braganza z królem Anglii, Karolem II. Za sprawą specjalnych porozumień madera miała ułatwiony dostęp na angielskie rynki zbytu.

Zdaje się jednak, że madera znana była w Anglii dużo wcześniej. Jak głosi legenda, skazany królewski brat, diuk of Clarence, wybrał w roku 1478 śmierć poprzez utonięcie w beczce pełnej słodkiej madery. O aromatycznym trunku wspominał także William Shakespeare w dramacie "Henryk IV". Książe Walii został posądzony o sprzedanie swojej duszy za kurze udko i szklaneczkę słodkiej madery. To właśnie szklaneczką tegoż trunku, w dniu 4 lipca 1776 r. Thomas Jefferson wzniósł toast po podpisaniu Deklaracji Niepodległości.

Na początku XIX w. madera, była najbardziej cenionym trunkiem na królewskich dworach. Ze względu na niesamowity aromat, nasączone winem chusteczki służyły jako namiastka perfum.

Madera niejedno ma imię

Pod jedną nazwą kryją się cztery podstawowe rodzaje tego wina: sercial (dry), bual (medium dry), verdelho (medium sweet) i malvasia (sweet). To równocześnie nazwy szczepów i rodzajów wina madera. Większa lub mniejsza słodycz wina uzyskiwana jest nie tylko poprzez zastosowanie różnorodnych gatunków winogron, zrywanych w różnym stopniu ich dojrzałości, lecz również poprzez tzw. wzmacnianie. Aby uzyskać różny stopień słodkości, destylat z trzciny cukrowej (o mocy 95 proc.) dodawany jest w różnych fazach wytwarzania wina. Madera to zatem wino indywidualista.

Podróż o smaku madery i nie tylko

Smakowanie madery w piwnicach Blandy's (wiodącego producenta tego wina) z pewnością zaostrzy apetyt wszystkich turystów. Kolejnym przystankiem w podróży powinny zatem być restauracje serwujące klasyczne dania Madery, wśród których wymienić należy: bolo do caco, lapas, acorda, espada, espetada, oraz desery, takie jak: pasteis de nata, queijadas. Każdy odwiedzający wyspę z pewnością zwróci uwagę na bogactwo tamtejszych warzyw i owoców. Najlepiej widoczne jest ono na najsłynniejszym targu znajdującym się w stolicy wyspy, czyli Mercado Dos Lavradores.

Tylko tam znaleźć można egzotyczne i niespotykane w innych miejscach gatunki owoców i warzyw. To miejsce, gdzie można zjeść markuję pomidorową, ananasową czy bananową. Znajdziecie tu bananoananasa, owoc przypominający wyglądem szyszkę lub kolbę kukurydzy, który jest w smaku słodki i cierpki zarazem. Warto także skosztować soczystej anony, pitangi, czy słodkiego pimpinele.

źródło informacji: materiały promocyjne

Więcej o:
Ale,
to

Warto zobaczyć


Skomentuj artykuł:

Wasze komentarze (2)

Dodaj komentarz

~strupek -

tak się właśnie załapałem w połowie lutego na przelot do Lizbony przez topdeals4travel w niskiej cenie i zastanawiamy się z dziewczyną czy nie rozszerzyć tego na trip po prostu na własną rękę po Portugalii i co ciekawszych miejscach, bo wygląda na to, że naprawdę warto.

~asik -

22 czerwca zaczynam wyprawe zywioły madery, może uda się spróbować tych lokalnych specjałów;)