Przejd� do g��wnej cz�ci strony

Samoloty

Click here for calendarClick here for calendar

Liczba osób
przelot w obie strony

Opcje dodatkowe

Map 24

Nowość

Poszukaj planu miasta

Zaplanuj podróż na wakacje

Autokary

Nowość


Logowanie do biletu

Kulinarne wakacje w Bułgarii

Bułgarzy, podobnie jak mieszkańcy innych bałkańskich krajów, są niezwykle otwarci i życzliwi. Wolny czas spędzają wśród znajomych i przyjaciół.

Ważną rolę w bułgarskiej kuchni odgrywają przyprawy, zwłaszcza specjalne odmiany papryki
Ważną rolę w bułgarskiej kuchni odgrywają przyprawy, zwłaszcza specjalne odmiany papryki /INTERIA.PL

Niektórzy mogą czuć się wręcz zakłopotani tą niezwykłą gościnnością... Aby obniżyć koszty pobytu w tym kraju oraz jednocześnie poznać lokalne zwyczaje, warto zamiast noclegu w popularnym hotelu zatrzymać się w domach miejscowej ludności, a ekstrawaganckie restauracje zamienić na regionalne tawerny.

Przygotuj samodzielnie potrawy kuchni bułgarskiej

Cechą charakterystyczną dla tradycji krajów bałkańskich jest niezmienna od wielu lat kultura spożywania posiłków. O ile dla Polaków jedzenie w samotności jest czymś normalnym, o tyle przez Bułgarów jedzenie traktowane jest jako rytuał, któremu muszą towarzyszyć najbliżsi. Potrafią spędzać naprawdę dużo czasu delektując się miejscowymi przysmakami w gronie rodziny lub przyjaciół.

"Bułgarzy większość wolnego czasu spędzają przy stole - śmieje się pochodzący z Bułgarii Borys Ignatow, kucharz restauracji Tawerny Tabaka. Nie ma się jednak czemu dziwić. Posiłki składają się zawsze z kilku potraw. Tradycyjny obiad zaczyna się od świeżej sałatki. Szczególnie popularna jest sałatka szopska, której jednym z elementów jest nasz prawdziwy kulinarny skarb - ser sirene. Po przekąsce jemy czorbę, czyli zupę. W porównaniu z polskimi zupami, nasze są gęstsze i bardziej pikantne. W zależności od pory roku, mogą być zrobione z różnych warzyw oraz podawane na zimno lub gorąco. Następnie przechodzimy do dań głównych, które w dużej mierze zaczerpnięte zostały z kulinarnych tradycji Grecji i Turcji.

Jednymi z najbardziej popularnych dań są gjuwecze - danie mięsne, przyrządzane z duszonego mięsa i warzyw czy zapiekanka warzywna musaka, która zaspokoi nawet najbardziej wybredne gusta kulinarne. W Bułgarii istnieją również dania sezonowe, związane z dostępnością lokalnych warzyw lub z obchodzonymi tutejszymi świętami. Pod koniec kwietnia na okoliczność dnia św. Jerzego, zgodnie z lokalną wielowiekową tradycją piecze się np. młode jagnię. Jesienią z kolei, kiedy Bułgarzy cieszą się wielką obfitością warzyw i owoców, często przygotowuje się specjalność charakterystyczną dla tego regionu - syrmi. Jest to odpowiednik naszych gołąbków, zawijanych jednak nie w kapustę, lecz w liście winogron.

Podobnie jak Polacy, Bułgarzy lubią zakończyć ucztę pysznym deserem. Ich słodycze mają najczęściej formę ciasta mocno nasączonego syropami, są zatem bardzo słodkie. Najbardziej znanym w Polsce smakołykiem bułgarskim jest baklawa, jednak warto skosztować również innych - triguny czy kadaify.

Będąc w Bułgarii nie można nie skosztować wina, oczywiście, domowej produkcji. Tutejsze wina uchodzą za jedne z najlepszych w Europie. Należy jednak być świadomym, iż tradycyjnie w Bułgarii wina nie pije się z kieliszków, ale z dużych szklanek. Wieczorne biesiadowania często przedłużają się zatem do samego rana. Wśród napoi alkoholowych nie sposób nie wspomnieć o znanej na całym świecie rakiji oraz śliwowicy, które często ze względu na właściwości zdrowotne pije się również jako lekarstwo.

źródło informacji: INTERIA.PL/materiały prasowe

Warto zobaczyć


Skomentuj artykuł:

Wasze komentarze (14)

Dodaj komentarz

~gra -

Byłam w tym roku . Czysta plaża, czysty basen, czysty klimatyzowany hotel, miła obsługa. jedzenie takie jak w innych krajach. Jeżeli coś nie podchodzi to jest 30 innych potraw do wyboru.Mnie smakowało wszystko , łącznie z pieczoną cukinią i bakłażanami .Temper. blisko 40 stopni i tylko ona mi trochę przeszkadzała bo było za gorąco i nie miałam siły zwiedzać .

~Mery -

wybraliśmy się z całą rodziną piękny hotel,brudna plaża morze pełne robali jedzenie głodowe.ODRADZAM.MAR

~zimna ryba -

chyba ,żeby się roztroju żołądka nabawić,albo jakieś zatrucie złapać.A poza tym gorąc nie do wytrzymania.Wolałabym norwegię lub Finlandię,czyste jeziora i przede wszystkim upału nie ma.Nie mogę się nadziwić jak ludzie mogą w tym skwarze wypocząć....

~malgorzata iliewa -

ja mieszkam w bulgari od 23 lat przyroda jest piekna ale ludzi bardzo leniwi ciekawscy i bez zadnego wychowania a nie daj boze spotkac bulgara za granica po prostu udaje greka

~:( -

Byłam w Bułgarii to biedny kraj i ludzie w nim mieszkający.Na szczęście mieszkałam w hotelu ,ale jedzenie bleee,tylko ta szopska ,ale jak codziennie podawli 1 pomidor i kawałek ogórka świeżego to też nudne,innych warzyw nie widziałam,no jeszcze bakłażana smażonego dali i inni Polacy myśleli ,że to grzyby. Jakie to prostactwo tam wyjeżdża.W sumie tylko słońce najlepsze z tej Bułgarii,ale w morzu duża ilość gryzących robaków tak,że przez 10 dni nie kapałam się w Czarnym.

~idolbułaria -

Bułgaria jest cudowna. Jeżeli jedzie się na wczasy do Bułgarii i pokazuję się jaki ja jestem burak-pan to trudno się dziwić.Ja jeżdżę do miejscowości Pomorie. Do przyjaciół Bułgarów. Czy jest w Bułgarii brudno? może jest ale proszę popatrzeć na nasze ulice i na nasz czysty kraj i naszych czyściutkich rodakówi nasze chamstwo, buractwo itd.wtedy oceniajmy innych.A jeżeli się jedzie do innego kraju i nie kosztuję się kuchni tego kraju to świadczy o super buractwie. Nic dodać nic ująć.

~Pola 48 -

Zapraszac kogos na bulgarskie specjaly do tawerny to jak zapraszac do Wegier na tamtejsze specjaly do polskiej karczmy, przeciez tawerny to lokale greckie i tam dominuja raczej greckie specjaly, muzyka i tadycyjne tluczenie talerzy. Tradycyjnego bg jedzenia mozna skosztowac w bg karczmie za solidna oplata, te lepsze lokale zwykle serwuja i bliska bulgarskiej, serbska kuchnie. Nie radze korzysac z wczasow pod grusza, ze wzgledow czysto higienicznych. Nawet w Kiten (kilka km od Slonecznego Brzegu) ponad 250 dzieci zarazilo sie infekcja stafilococus. Zycze przyjemnego pobytu w Bg i smacznego

~rozczarowana. -

bylam w bulgarii calkiem niedawno i jesli goscinnosc bulgarow objawia sie tym,ze w dobrej restauracji kelner rzuca sztucce na stol,robiac przy tym łaske ze wogole raczyl nas obsluzyc to naprawde sa bardzo goscinni.Ja juz napewno nigdy wiecej tam nie pojade ,jest brudno,biednie wiec nie do konca jestem przekonana ze ich "uczty"tak wygladaja.

~Iwona -

i stolowalam sie w tawernach. Ich ser jest pyszny, pomidory z ryzem takze. Nie podobalo mi sie, ze przyprawy stoja na stolach w miseczkach. Kazdy wklada tam paluchy. Ja juz ich nie uzywalam. A na ulicach przy sklepach siedza kobiety i skubia wlosy z nog pesetami. Normalnie, dla mnie to szok! Bylam raz i wiecej tam nie pojade.

~Werwan -

I to ponad pol roku.Nigdy nie dostaniesz goracych posilkow.Chyba ze w dobrym hotelu.Mam wiele przyjaciol ale to inna kultura. To co w artykule opisuje to reklama tylko w 30% mowiaca prawde